Одкровення прп. Феодори

Коли настала для мене година розлучення з тілом, то побачила я безліч бісів у вигляді чорних ефіопів, які стояли біля мого ліжка. Вони скреготали зубами, немов хотіли пожерти мене. Розгортали згортки, в яких були записані всі мої гріхи. Бідна душа моя була в страху і трепеті. Вид бісів був для мене лютішим самої смерті. Я відверталася туди і сюди, але не могла не бачити бісів і не чути голосів їх. Знемігши до кінця, я побачила нарешті двох світлих ангелів Божих, які підійшли до мене у вигляді красивих юнаків. Одяг їх сяяв світлом, і підперезані вони були на грудях золотими поясами. Наблизившись до мого ліжка, вони стали з правого боку, тихо розмовляючи між собою, а я зраділа і весело дивилася на них. Побачивши їх біси здригнулися і відступили. Тоді один з ангелів суворо наказав їм: «О безсоромні, прокляті й злісні вороги роду людського! Навіщо завжди поспішаєте ви приходити до вмираючого і своїм криком бентежите душу, яка покидає тілом? Не радійте, тут ви нічого для себе не знайдете: Бог помилував цю душу, і вам немає нічого спільного з нею! »Біси несамовито закричали й почали показувати записи про недобрі справи, від юності мною зроблених, кажучи:« Ми не маємо справи до неї ? А це чиї гріхи? Чи не вона творила їх? »- Галасуючи так, вони вичікували смерті моєї. І ось з уст моїх вийшов останній подих, світлі ангели взяли мою душу на руки свої. Я озирнулася назад і побачила, що тіло моє лежить без почуття і руху.. Тим часом як ангели тримали мене, біси оточили нас і кричали: «Ця душа має багато гріхів, хай відповідає за них!» У цей самий час раптово явився преподобний отець Василь (у якого, після смерть чоловіка, жила в служінні преп. Феодора, що присвятила себе на служіння ближнім і молитву і перед кончиною своєю прийняла чернецтво) і сказав св. ангелам: «Святі ангели! Ця душа багато послужила для спокою старості моєї, а тому я молився про неї Богу, і Бог дарував її мені ».
1-ше митарство.
На якому викривають за гріхи пустослів'я, тобто бесіди нерозважливі, кепські. Ми зупинилися, і перед нами винесли багато згорток, де записані були всі слова, вимовлені мною від юності моєї нерозважливо, як то нерідко буває при розмові молодих людей. Я бачила записаними там всі свої пусті слова, безсоромні пісні, безчинні крики, сміх і регіт. Усім цим біси викривали мене, вказуючи на час і місце, коли, де, з ким займалася я суєтною розмовою і прогнівила Бога своїми непристойними словами, не вважаючи це за гріх, а тому не каялася і не сповідалася в них духовному отцю. Я мовчала, як безмовна, не в змозі відповісти, бо духи лукаві викривали мене правдиво. Коли я мовчала, соромилася і від страху тремтіла, св. ангели поклали щось з моїх добрих справ, а що не вистачало то заповнили зі скарбів, даних отцем Василем, і цим викупили мене.

2 митарство
Звідти пішли ми вище і наблизилися до 2-го митарства - брехні, на якому катують за всяке слово неправдиве, тобто клятвопорушення, та марне призивання імені Божого, лжесвідчення, невиконання даних Богу обітниць, нещире і неправдиве сповідання своїх гріхів. Духи цього митарства злі і люті; вони зупинили нас і почали детально випробовувати. Але я звинувачена була ними тільки в тому, що іноді брехала в неважливих речах і не вважала того за гріх. А клятвопорушення, лжесвідчення та інших важливих беззаконь не знайшли в мені.

3 митарство
Досягли ми митарства 3, де катують за осуд і наклеп. Тут зупинили нас, і я збагнула, як тяжкий гріх осудження ближнього і яке велике зло обмовляти кого-небудь, неславити, хулити, сваритися і сміятися над чужими недоліками. Таких грішників люті демони катують як противників Христа, що передбачили собі право суду над іншими. Але в мені, по благодаті Христа, не багато знайшли цих гріхів, я в усі дні життя мого намагалася утримуватися від них.

4 митарство
Дійшли ми до 4 митарства - обжерливості, і негайно вибігли назустріч нам злі духи. Обличчя їх були схожі на обличчя сластолюбних ненажер і мерзенних п'яниць. Обійшовши нас, як пси, вони негайно ж показали нам рахунок усіх випадків мого об'їдання, коли я їла таємно, або понад потреби, або з ранку не помолившись, або не перехрестившись, коли їла в св. пости до здійснення богослужіння. Представили і всі випадки мого пияцтва, навіть показували ті самі чаші, чарки та інші судини, з яких я впивалася в такий-то час, на такому-то бенкеті, з такими-то співрозмовниками. І всю мою обжерливість до подробиці поставили на вид і раділи, як би вже отримавши мене в свої руки. Я тремтіла, бачачи моє викриття, і не знала, що відповідати. Але св. ангели, вийнявши досить з дарів преп. Василя, поклали на проти моїх гріхів і викупили мене. Побачивши викуп, злі духи закричали: «Горе нам! Пропали наші труди! »- І викинули свої записи про мою обжерливість.

Я наважилася сказати моїм путівникам: «Мені здається, св. ангели, що ніхто з живучих на землі не знає того, що тут відбувається і що чекає душу після смерті ». Але ангели відповідали мені: «А хіба не свідчить про все це людям Святе Писання? Тільки люди живуть пристрастю до земної суєти, нехтуючи ним, забувши страх Божий. Втім, хто з них милостивий до убогих і убогим допомагає, той легко отримує від Бога прощення гріхів своїх і заради милосердя свого проходить всі митарства без зупинки. А хто не намагається милостинями очищати гріхи свої, тому неможливо уникнути темних митарів, які зводять душі грішних в пекло і тримають в кайданах до страшного Суду Христового ».

5 митарство
Так ми дійшли до 5 митарства - лінощів, де катують грішників за всі дні і години, проведені в безділлі. Тут же тримають дармоїдів, які жили чужими працями, а самі не працювали, і найманців, що беруть плату, але не виконували обов'язків, прийнятих на себе. Тут же катують і тих, хто нехтує про прославлення Бога, лінувались в недільні та святкові дні ходити до церкви, ранньої, літургії та іншим службам. Там же осуджується неповага до мирських і духовних людей, та недбальство про свою душу, і багато звідти попадають у прірву. І я була там багато випробувана, і не змогла звільнитися від боргів, якби св. ангели не заповнили мої недоліки дарами преп. Василя.

6 митарство
У 6-му митарстві, крадіжки, були зупинені ми на деякий час, але, подавши трохи викупу, пішли далі, бо не знайшли в мені злодійства, крім маловажних випадків в моєму дитинстві.

7 митарство
Сьоме митарство, сріблолюбство й скнарості, пройшли ми без затримки, тому що я, по милості Божій, ніколи в житті моєму не дбала про надмірне придбання і не була пожадлива, задовольнялася тим, що Бог давав, і не була скупа, але що мала, по можливості роздавала бідним.

8 митарство
Піднявшись ще вище, ми прийшли у восьме митарство - здирства, де катують тих хто дає гроші за незаконні відсотки і наживаються за рахунок своїх ближніх, хабарників і привласників чужого. Мучителі, не знайти в мені здирства, скреготали зубами від досади, а ми, дякуючи Богові, пішли вище.

9 митарство

Дев'яте митарство, неправди, де катують неправедних суддів, які з користі виправдовували винних і засуджували невинних, також людей, що не давали найманцям домовленої плати або в торгівлі робили неправильні дії або мали неправильну міру, і взагалі всіх хто робили яку-небудь несправедливість, ми, по милості Божій, пройшли благополучно.

10 митарство
Десятого митарство, заздрості, ми пройшли нічого не заплативши, тому що я ніколи не заздрила. Тут катують за нелюбов, недружелюбність і ненависть, але, з милосердя Христа Бога, я виявилася невинною в цих гріхах, і хоча бачила лють проти мене бісів, але вже не боялася їх - і ми, радіючи, пішли вище.

11 митарство
Одинадцяте митарство, гордості, де гордовиті духи катують за марнославство, самовпевненість, презирство до інших і величання, за не дання належної честі батькам, уряду і начальству, поставленим від Бога, і за непокору їм, ми також пройшли вільно.

12 митарство
У 12-му митарстві, гніву і люті, духи мучителі хоча і дуже люті, але мало що від нас отримали, і ми пішли далі, радіючи в Господі.

13 митарство
На 13-му митарстві, злобної пам’яті, де без милості випробовуються ті, які в серцях своїх живлять злість на ближнього і віддають злом за зло, та милосердя Господнє врятувало мене, бо в мені не було злої пам’яті, тут ми нічого не заплатили і, радіючи в Господі, пішли далі.

Тоді я наважилася запитати ангелів які мене супроводжували: «Скажіть мені: звідки ці страшні злі духи знають так докладно всі злі справи людей, не тільки явні, але і таємні?». «Всякий християнин, - відповідали ангели, - після св. хрещення отримує від Бога ангела-хоронителя, який наставляє його на всяке добре діло і записує всі добрі справи його, за які людина може отримати від Бога милість і нагороду. І князь тьми також призначає одного з лукавих духів, щоб він, ходячи слідом за людиною, заохочував його своїми підступами до злих вчинків і записував все зло, що людина зробить. Такий лукавий дух розносить по митарствам всі гріхи людини, і від того вони відомі демонам. Коли ж душа розлучиться від тіла і хоче йти до Творця свого на Небо, то лукаві духи забороняють їй на цьому шляху, показуючи їй (як і тобі) вчинені нею гріхи. Якщо душа має більш добрих справ, ніж гріхів, то вони не можуть утримати її, а якщо гріхів знайдеться більше, то вони утримують душу на деякий час, зачиняють її в темниці, щоб не бачила вона Бога, і мучать, скільки сила Божа дозволить їм, поки та душа, за допомогою молитов Церкви і милостині ближніх, не отримає прощення. Якщо ж така душа виявиться такою грішною і нечистою перед Богом, що не буде для неї ніякої надії на спасіння, то злі духи негайно зводять її в безодню пекла. Там загиблі душі містяться до другого пришестя Господнього і потім, по з'єднанні з своїми тілами, будуть мучитися разом з дияволами в гієні вогненній. Шляхом митарств сходять і випробовуються тільки освічені св. вірою і хрещенням, не віруючи ж сюди зовсім не приходять, тому що, ще до розлучення від тіла, вони станом своєї душі належали пеклу, і коли вони вмирають, то біси без всякого випробування беруть їх душі як приналежну їм власність і зводять в пекельну прірву ».

14 митарство
Розмовляючи так, ми досягли 14-го митарства, вбивства, на якому катують не тільки за розбій, а й за всяку рану, за всякий удар нанесений, за пхання з гнівом та поштовхи. Мало щось давши тут, ми пішли далі.

15 митарство
Пройшли повз 15-го митарства, чародійства, чаклунства, отруєння, прикликання бісів. З милості Божої, біси нічого не знайшли в мені тут, і ми покрокували далі, злобні демони кричали в слід: «Ось прийдеш у митарство блуду, побачимо, як звільнишся звідти!»

Коли ми піднімалися вище, я наважилася ще запитати ангелів: «Чи всі християни проходять через ці митарства і чи немає можливості пройти їх без випробувань?» Ангели відповідали: «Немає іншого шляху для душ,
Всі йдуть цією дорогою хто йде на Небо, але не всі бувають так Випробуванні, як ти і подібні тобі грішники, які творять не повне сповідання своїх гріхів, з помилкового сорому втаюючи перед духівником сороміцькі справи свої. Хто ж щиросердно розповідає на сповіді всі свої злі справи і шкодує про скоєне, того гріхи невидимо перекриваються Божим милосердям. І тоді всяка душа яка покаялась приходить сюди, злі біси, розгорнувши свої книги, не знаходять у них нічого записаного, і така душа, радіючи, сходить до престолу Божого. Тобі багато допомогло те, що ти давно вже перестала грішити смертними гріхами і останні літа життя твоєї проводила добродійно, і особливо допомогли тобі молитви преп. Василя, якому ти багато послужила ».

16 митарство
Князь 16-го страшного митарства, блуду, де катують за блудні помисли, блудні уявлення і погляди, порочні і пристрасні дотики, був зодягнений в нечистий і смердючий одяг, і безліч бісів стояло біля нього. Побачивши мене, вони здивувалися, що я пройшла вже стільки митарств і, винісши записки про всі мої блудні дії, викрили мене, вказуючи на обличчя і на місця, на час, з ким, коли і де я грішила в юності моєї. Я мовчала і тремтіла від сорому і страху, але св. ангели сказали бісам: «Вона давно вже залишила блудні справи і останнім часом проживала в чистоті, стриманості і пості». А біси відповідали: «І ми знаємо це, але вона не щиро сповідалась у своїх блудних гріхах перед духівником і не отримала від нього належної вимоги про задоволення за гріхи, тому вона наша! Або залиште її нам, або викуповуйте добрими справами ». Ангели поклали багато з моїх добрих справ, а ще більше від дарів преп. Василя, і я ледь позбулася від лютої біди.

17 митарство
На 17-му митарстві, перелюбу, катують грішних, що живуть в подружжі, але не зберігають подружньої вірності, оскверняються блудом, також блудні викрадення і насильства, суворо катують блудні гріхопадіння осіб, які присвятили себе Богові, але не дотримались чистоти . І я багато повинна була на цьому митарстві; лукаві духи вже викрили мене і хотіли вирвати з рук ангелів, і ангели, довго сперечатися з ними, ледь викупили мене - не стільки моїми добрими справами, які поклали тут, все до останнього, скільки скарбом отця мого Василя, якого також дуже багато поклали на вагу проти моїх беззаконь і, взявши мене, пішли далі.

18 митарство
Князь 18-го митарства, содомських гріхів, на якому катують всі протиприродні гріхи, кровозмішення та інші кепські справи, що здійснюються таємно, про яких навіть і згадати людині соромно і страшно, був мерзотній за всіх бісів, замазаний гноєм і смородом, такі ж і всі його слуги, сморід від них був нестерпний, злий образ неймовірний, лють і лютість невимовна. Оточивши нас, але, по милості Божій, нічого не знайшовши в мені, вони відбігли від нас з соромом, а ми пішли далі.

І сказали мені св. ангели: «Ти бачила, Феодора, страшні й мерзенні митарства блудні? Знай же, що мало яка душа проходить їх без зупинки і викупу, тому що весь світ лежить у злих спокусах і скверни, і всі люди люблять розкоші. Мало хто береже себе від нечистот блудних і умертвляє в собі хіть плотську. Тому вельми багато, досягнувши блудних митарств, тут гинуть. Начальники блудних митарств хваляться, що вони більш всіх інших катів наповнюють душами людей вогненну прірву пекла. А ти дякуй Богові, що пройшла блудні катування, за молитвами преп. отця твого Василя, і більш вже не побачиш страху!

19 митарство

Після цього підійшли ми до 19-го митарства, єресі, де катують неправі мудрування про віру, відступництво від православного сповідання віри, зневіра, сумнів про віру, осуд святині.

Я пройшла це митарство без випробування, і ось вже ми були недалеко від Брами Небесної.

20 митарство
Але нас зустріли злісні духи останнього, 20 митарства - немилосердя і жорстокосердості. Люті тут мучителі, і князь їх лютий, з вигляду сухий і сумовитий. Якщо хто здійснював і самі великі подвиги, висушував себе постами, невпинно молився і зберігав чистоту тілесну, але був немилостивий, такий з цього останнього митарства падає в безодню пекла і не отримує милості вовіки. Але ми, благодаттю Христовою, пройшли безбідно через це місце, за допомогою молитов преп. Василя.

Позбувшись від страшних митарств, ми з радістю наблизилися до Брами Небесної. Вони дивно сяяли. У них стояли світлі як сонце юнаки, які, побачивши мене з ангелами, раділи, що я, по милості Божій, позбулася від катівень митарств, і, привітно зустріли нас, ввели мене всередину. Але що я там бачила і що чула, того не можна і висловити. Я бачила те, чого ніколи не бачило око людське, і чула, чого ніколи не чуло вухо і чого нікому з живучих на землі не представлялось як бажання чи уява.

І приведена я була (в третій день по виході моєму з тіла) до престолу Божого Слави Неприступної, оточеній херувимами, серафимами і безліччю ангелів небесних, невпинно прославляючи Бога невимовними піснями. Впавши, я вклонилася Невидимому і Незбагненного Богу, і небесні сили оспівали солодку пісню, прославляючи Боже милосердя, не переможене гріхами людськими. І прийшов глас від Великої Слави, що повеліває ангелам, що мене привели, показати мені всі обителі святих і потім всі муки грішників, після чого щоб помістили мене в обителі преп. Василя. Отже, (протягом шести днів за одкровенням ангела св. Макарі Олександрійського) водили мене всюди, і я бачила прекрасні обителі апостольські, пророчі, мученицькі, святительські та інші. Всі вони були невимовної краси і просторими, і скрізь я чула глас духовної радості і веселощів, скрізь бачила торжество святих.